“Ihonhoidon ihmeöljy” on herättänyt viimeaikoina runsaasti huomiota, kun missi ja meikkitaiteilija Suvi Tiilikainen kertoi julkisuudessa saaneensa avun akneongelmiinsa otsonoidun oliiviöljyn avulla.

Tätä voimakkaasti tuoksuvaa ihmeöljyä on käytetty menestyksekkäästi mitä erilaisimpien iho-ongelmien hoitoon, kuten akne, ruusufinni, ikääntymismuutokset, arvet, palovammat, sienet, syylät, intiimialueen tulehdukset…

Otsonoiduilla öljyillä on sekä vahvasti antimikrobisia ominaisuuksia että antioksidanttisuojausta, verenkiertoa, soluhengitystä ja kollageenin tuotantoa stimuloivia vaikutuksia, minkä vuoksi se uudistaa ihoa tehokkaasti.

Mutta mitä on otsonoitu öljy, miten se vaikuttaa ja miten valita oikeanlainen ja laadukas öljy? Lue alta kattava tietopaketti otsonoiduista öljyistä.

Mitä on otsonoitu öljy?

Otsoni on hapen kolmiatominen muoto. Se tunnetaan erityisesti yläilmakehän otsonikerroksesta, jossa se suojaa maanpintaa liialliselta UV-säteilyltä. Otsoni on myös voimakas antimikrobinen aine, jota käytetään niin vesijohtovesien kuin uimaaltaidenkin desinfiointiin.

Vähemmän tunnettu käyttöalue on lääketiede, jossa lääkinnällistä otsonia käytetään erilaisin menetelmin erilaisten tautien ja oireiden hoidossa. Eräs otsonin lääkinnällisen käytön osa-alueista ovat otsonoidut öljyt.

Yksinkertaistettuna otsonoinnissa kasviöljyyn johdetaan happi-otsonikaasuseosta. Johdettavan otsonin määrää tarkoin säännöstelemällä saadaan eri vahvuisia ja eri ominaisuuksia omaavia öljyjä. Kun tiettyjä, oikeanlaisen rasvahappokoostumuksen omaavia öljyjä otsonoidaan, muodostuu otsonideja, joilla on ihoa hoitavia ja uudistavia vaikutuksia.

Otsonoinnin aikana öljyyn muodostuu toivottujen otsonidien lisäksi erilaisia karboksyylihappoja ja aldehydejä jotka vaimentavat öljyissä muuten esiintyviä ihoa uudistavia ja ikääntymistä estäviä ominaisuuksia, ja saattavat ärsyttää herkkää ihoaluetta.

Ei ole siis samantekevää mitä öljyä otsonoidaan ja miten, vaan toimivan tuotteen takana on aina korkealaatuinen kasviöljy, otsonointiin erikoistunut laboratorio sekä tarkat mittausmenetelmät ja laadunvalvonta.

White Swan otsonoidut öljyt

White Swanin otsonoidut öljyt valmistetaan korkealuokkaisista kasviöljyistä, joihin johdetaan happi-otsonikaasuseosta. White Swania luotsaava kemisti Miika Sallinen on tutkinut otsonin vaikutuksia ja sen lääkinnällistä käyttöä jo vuosituhannen vaihteesta saakka, ja on kiistaton pioneeri alallaan Suomessa. Tuotteet valmistetaan vahvalla ammattaidolla ja ensiluokkaisella osaamisella pienlaboratoriossa Jyväskylässä EU:n kosmetiikkalainsäädännön mukaisesti.

Syventävää tietoa otsonoinnista ja White Swan -tuotteista löytyy valmistajan sivuilta.

Miten otsonoitu öljy vaikuttaa ihoon?

Paitsi kasvutekijöiden tuotantoa, otsonoitu oliiviöljy stimuloi myös kollageenin tuotantoa. Niiden seurauksena kudos paranee nopeammin ja samalla myös fibroblastien, keratiinin ja kollageenien määrä lisääntyy, mikä tekee ihosta entistäkin vahvemman ja joustavamman.

Nämä vaikutukset tapahtuvat parhaiten normaalivahvuisella otsonoidulla öljyllä. Otsonoitujen öljyjen seuraava tärkeä vaikutusmekanismi on niiden kyky tehostaa antioksidanttisuojausta.

Antimikrobinen vaikutus

Otsonoitujen öljyjen ominaisuuksista on 1930-luvulta saakka tunnettu parhaiten juuri sen antimikrobiset ominaisuudet. Sittemmin lukuisissa tutkimuksissa on osoitettu, miten otsonoidut öljyt tappavat lähes kaikki tunnetut taudinaiheuttajat, olivat ne sitten bakteereja, sieniä, viruksia tai alkueläimiä.

Antimikrobinen vaikutus hyödyttää erityisesti tulehduksellisia ihosairauksia, kuten aknea hoidettaessa, sekä mm. herpeksen, sienten, silsojen, syylien ja intiimialueen tulehdusten hoidossa.

Kasvutekijöiden tuotanto ja ihoa uudistavat ominaisuudet

Kasvutekijät ovat eräänlaisia kehon säätelijäproteiineja. Ne stimuloivat ja säätelevät erilaisten kudosten kasvua. Otsonoitu öljy stimuloi kehon omien kasvutekijöiden tuotantoa.

Paitsi kasvutekijöiden tuotantoa, otsonoitu oliiviöljy stimuloi myös kollageenin tuotantoa. Kollageeni on tukiproteiini, joka auttaa pitämään ihon nuorekkaana, joustavana ja elastisena. Kehon oma kollageenin tuotanto alkaa hiipua n. 25-vuotiaana lakaten kokonaan n. 40-vuotiaana.  

Korealaistutkimuksessa sidekudoksen säikeitä muodostavien solujen eli fibroblastien määrä oli otsonoidulla öljyllä hoidetuissa haavoissa noin kaksinkertainen hoitamattomiin kontrollihaavoihin verrattuna. Fibroblasteista vapautuneet kasvutekijät taas kiihdyttivät korjaavaa prosessia edelleen tehostaen kudosten korjaantumista ja haavojen paranemista.

Antioksidantit korjaavat ihon soluvaurioita

Toinen viime aikoina havaittu mekanismi on otsonoitujen öljyjen kyky tehostaa entsymaattisten antioksidanttien tuotantoa. Antioksidantit neutraloivat reaktiivisia happiyhdisteitä ja vapaita radikaaleja, joita syntyy ulkoisten ärsykkeiden, kuten vaikkapa eri kemikaalien tai UV-säteilyn vaikutuksesta.

Mikäli näitä radikaaleja syntyy liikaa, ne aiheuttavat soluille vaurioita tai jopa tappavat niitä. Seurauksena on huonokuntoinen ja ennenaikaisesti vanhentunut iho, jonka vastustuskyky on heikentynyt. Otsonoitujen öljyjen avulla voidaan parantaa ihon antioksidanttisuojausta ja vastustuskykyä ja näin ollen korjata ikääntymismuutoksia.

Aineenvaihdunnan ja verenkierron tehostuminen

Italialaistutkimuksen mukaan otsonoidun öljyn käyttö nopeutti merkittävästi kuormittavasta urheilusuorituksesta palautumista pienentäen kudosten maitohappopitoisuutta. Maitohappo putosi selvästi nopeimmin otsonoitua öljyä saaneilla, mikä viesti tehostuneesta hapensaannista ja lisääntyneestä aineenvaihdunnasta.

Parantunut verenkierto ja lisääntynyt aineenvaihdunta luonnollisesti tehostavat myös monien muiden oireiden paranemista.

Mikä on paras otsonoitu öljy?

Otsonoiduilla öljyillä on lukuisia suotuisia vaikutuksia ihonhoidossa. Erilaisilla kasviöljyillä ja eri voimakkuudella otsonoiduilla öljyillä on erilaisia ominaisuuksia – valitse siis aina luotettavan valmistajan öljy käyttökohteen mukaan.

Tehokkaimmiksi otsonoitaviksi öljyiksi ovat osoittautuneet puhdas oliiviöljy ja seesamiöljy. “Ihonhoidon ihmeöljyksikin” kutsuttu oliiviöljy on otsonoitavista öljyistä tunnetuin, mutta tutkimusten mukaan seesamiöljy on osoittautunut jopa oliiviöljyä tehokkaammaksi ihon uudistajaksi.

Vaikka markkinoilla on monenlaisia otsonoituja öljyjä ja voiteita, kaikki öljyt eivät rasvahappokoostumuksensa vuoksi sovellu otsonoitaviksi. Jotkin tuotteet saattavat myös sisältää kyseenalaisia lisäaineita, kuten akrylaatteja ja silikoneja.

White Swan – tuotteet valmistetaan korkealaatuisista kasviöljyistä ja -rasvoista Suomessa otsonointiin tarkoitetussa laboratoriossa. White Swan -tuotteet eivät ole sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, mutta niissä käytetään ainoastaan luonnollista alkuperää olevia ja biologisesti hajoavia ainesosia.

Valitse oikea öljy käyttökohteen mukaan

Erilaisilla öljyillä ja voiteilla on erilaisia käyttökohteita. Vaikka kaikkein vahvimmat öljyt ovat antimikrobisilta ominaisuuksiltaan parhaita, normaalivahvuiset öljyt uusivat ihoa ja tehostavat antioksidanttijärjestelmää parhaiten. Liian voimakas öljy herkällä ihoalueella, kuten limakalvoilla, voi aiheuttaa ärsytystä. Lue alta ohjeet oikeanlaisen öljyn valintaan.

Normaalivahvuinen otsonoitu oliiviöljy ja seesamiöljy

Normaalivahvuinen otsonoitu oliiviöljy on ihonhoidon yleisöljy. Öljy puhdistaa, uusii, raikastaa ja hoitaa ihoa. Sitä käytetään erityisesti kasvojen hoidossa, ja monien kasvot ovatkin saaneet sen avulla uuden elämän. Vaikka sitä on monessa yhteydessä pidetty ”ihonhoidon ihmeöljynä”, on vastaava otsonoitu seesamiöljy uudistanut ihoa vieläkin tehokkaammin.

Otsonoitu öljy on puhdasta rasvaa ja jättää siksi myös ihon rasvaisen näköiseksi, ennen kuin se on täysin imeytynyt. Sen voimakasta tuoksua voidaan luonnehtia epämiellyttäväksi, joskin vain harvoille se on este tämän tuotteen käyttöön. Näiden ominaisuuksien vuoksi normaalivahvuinen otsonoitu oliiviöljy ostetaankin usein yökäyttöön.

Päiväkäyttöön suositellaan käyttömukavuudeltaan parempia otsonoituun sheavoihin perustuvia hoitavia kosteusvoiteita, joiden muut hoitavat ainesosat täydentävät hyvin otsonoitujen öljyjen vaikutuksia.

Normaalivahvuisen otsonoidun öljyn käyttökohteita:

• Terveen ihon nuorekkuuden ja hyvän kunnon ylläpitämiseen (erityisesti yövoiteena)
• Palovammat
• Avohaavat
• Auringonpolttamat
• Märkärupi ja muut pyodermat
• Akne
• Ruusufinni
• Syylät
• Allergiset ihottumat
• Muut ei-infektoituneet ihotaudit, kuten psoriasis, valkojäkälä, punajäkälä, maksaläiskät yms..
• Hierontaöljyksi esimerkiksi ennen ja jälkeen urheilusuorituksen
• Limakalvoille, jos ei aiheuta oireita.

Käyttöohje:

Levitä öljy hoidettavalle ihoalueelle puhdistuksen jälkeen 2-3 kertaa päivässä. Parhaiten öljy imeytyy hieman kostealle iholle.

Käytä kasvoille aamuin illoin, tai käytä hoitovoidetta päivävoiteena ja öljyä iltaisin yövoiteena ja/tai tehohoitona.

Kosmeettiset otsonivoiteet

White Swanin hoitavien kosteusvoiteiden tärkeimpänä tehoaineena on joko otsonoitu sheavoi tai otsonoitu kaakaovoi. Rakenteeltaan erityisesti sheavoi muistuttaa paljon oliiviöljyä. Molemmissa on runsaasti oleiinihappoa, joka otsonin kanssa reagoidessaan muodostaa otsonideja, joilla on runsaasti ihoa hoitavia vaikutuksia.

Otsonidit lisäävät myös kudoksia uusivien kasvutekijöiden tuotantoa iholla, jolloin myös ihon uusiutuminen nopeutuu. Lisäksi otsonidit lisäävät sisäsyntyisten antioksidanttien tuotantoa. Antioksidantit suojaavat ihoa ulkoisilta uhkatekijöiltä, kuten auringon UV-säteilyn tai eri kemikaalien aiheuttavilta vaurioilta. Samalla ihon vanheneminen hidastuu tai se saattaa jopa nuorentua.

Kosteusvoiteissa otsonille ominainen tuoksu ei ole yhtä voimakas kuin otsonoiduissa kasviöljyissä. Kosteusvoide on myös koostumukseltaan kevyempi ja nopeammin imeytyvä, joten hoitovoiteita on miellyttävä käyttää myös päivävoiteena.

Otsonoitujen hoitovoiteiden käyttökohteita:

• Terveen ihon nuorekkuuden ja hyvän kunnon ylläpitämiseen
• Ruusufinni
• Akne
• Jalkasieni
• Psoriasis
• Allergiset ja muut ihottumat
• Auringonpolttamat ja muut lievemmät palovammat
• Muut ei-infektoituneet ihotaudit, kuten psoriasis, valkojäkälä, punajäkälä, maksaläiskät yms..

Käyttöohje:

Levitä voide hoidettavalle ihoalueelle puhdistuksen jälkeen 2-3 kertaa päivässä.

Käytä kasvoille aamuin illoin, tai käytä hoitovoidetta päivävoiteena ja öljyä iltaisin yövoiteena ja/tai tehohoitona.

Vahva otsonoitu oliiviöljy

Otsonoitujen öljyjen kohdalla vahva ei läheskään aina tarkoita parasta – valitse aina oikea öljy käyttökohteen mukaan! Kun öljyn otsonointi jatkuu, syntyy siihen vääjäämättä ei-toivottuja sivutuotteita, kuten eri aldehydejä ja karboksylihappoa. Nämä sivutuotteet vaimentavat öljyissä muuten esiintyviä tiettyjä ihoa uudistavia sekä ikääntymistä estäviä ominaisuuksia, minkä vuoksi vahva otsonoitu oliiviöljy ei ole suositeltava esimerkiksi kasvojen hoitoon.

Vahvan otsonoidun oliiviöljyn antimikrobinen vaikutus on kuitenkin voimakkain, joten se sopii erityisen hyvin jalkojen ja kynsien hoitoon. Se kosteuttaa, puhdistaa ja hoitaa jalkoja hyvin ja auttaa pitämään ne terveempinä ja raikkaampina. Vahvasti otsonoitu öljy on koostumukseltaan kiinteää, joten voidemainen koostumus on helppo levittää iholle. Haavaiselle tai hyvin rikkoutuneelle iholle tätä tuotetta ei suositella.

Käyttöohje:

• Jalkasieni

Öljyä sivellään hoidettavalle alueelle 2-3 kertaa päivässä niin pitkään kunnes oireet katoavat. Yleensä tämä kestää alle kuusi viikkoa.

• Kynsisieni

Öljyä sivellään hoidettavalle alueelle 2-3 kertaa päivässä niin pitkään kunnes oireet katoavat. Huomioi, että öljy vaikuttaa vain ollessaan kosketuksissa sienien kanssa. Öljy ei kunnolla imeydy kovaan kynteen, ja siksi infektoitunutta kynttä on hyvä säännöllisesti ohentaa viilaamalla. Näin toimiessa laajimman tutkimuksen mukaan jopa 90% kynsisienistä paranee kolmessa kuukaudessa. Näkyviä tuloksia kannattaa silti odottaa vasta useiden viikkojen tai jopa kuukausien käytön jälkeen.

• Märkärupi ja muut pienillä iho-alueilla olevat vaikeat infektiot

Levitä öljy hoidettavalle ihoalueelle puhdistuksen jälkeen 2-3 kertaa päivässä.

Mieto otsonoitu oliiviöljy

Miedosti otsonoitu oliiviöljy sopii kaikkeen ihonhoitoon, mutta on hellävaraisempi valinta erityisesti intiimialuelle ja limakalvoille. Hellävarainen öljy sopii myös pienten lasten ihonhoitoon.


White Swan Otsonoitu Oliiviöljy Mieto 50ml

 

Miedosti otsonoidun oliiviöljyn käyttökohteita:

• Sukuelinten infektiot • Hiiva • Kondylooma • Herpes jne

Käyttöohje:

Levitä öljy hoidettavalle ihoalueelle puhdistuksen jälkeen 2-3 kertaa päivässä.

 

Otsonoitujen öljyjen ja voiteiden säilyvyys

Otsonoitujen rasvojen antimikrobisuus estää mikrobikasvun, joten erilliset säilöntäaineet ovat tarpeettomia. Tuotteita suositellaan säilytettäväksi jääkaapissa, jolloin niiden laatu säilyy hyvänä kahden vuoden ajan.

Mikäli uuden tuotteen käyttää alle puolessa vuodessa, ei jääkaappisäilytys ole tarpeellista. Tuotteisiin merkitty ”Parasta ennen” -päiväys koskee kuitenkin vain jääkaapissa säilytettyjä tuotteita.
 

Katso & Osta

Tutustu otsonoitujen tuotteiden valikoimaan ja katso tuotekohtaiset tiedot.